Omscholen naar de ICT sector. Waar kan je het beste aandacht aan geven?

Uit de vragen wat ik krijg merk ik dat er een beeld bestaat dat potentiële ICT talenten in 2-3 maanden klaargestoomd kunnen worden voor een 𝐝𝐮𝐮𝐫𝐳𝐚𝐦𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐫𝐢è𝐫𝐞 in de ICT. Het beeld kan komen door de flitsende reclames in het omscholingsveld. Wat ik wel weet op basis van mijn ervaring, is dat het voorbereiden van talenten op een duurzame ICT carrière, veel meer inzet vraagt.

𝐇𝐢𝐞𝐫𝐛𝐢𝐣 𝐠𝐞𝐞𝐟 𝐢𝐤 4 𝐭𝐢𝐩𝐬 𝐯𝐨𝐨𝐫 𝐨𝐦𝐬𝐜𝐡𝐨𝐥𝐢𝐧𝐠:
1. Investeer in een onafhankelijke verkenning van de ICT. 
Dit zodat je erachter komt wat je het beste kan worden en via welke route je de ICT het beste in kan. De ICT bestaat uit verschillende expertises die een sterke relatie hebben met elkaar, maar ook van elkaar verschillen. Het is belangrijk om erachter te komen wat jou het beste ligt. In onze ICT carrièreprogramma heb ik bijvoorbeeld een model ontwikkeld waarbij ik de ICT overzichtelijk heb verdeeld in verschillende expertise gebieden, waaronder bijvoorbeeld Uitwerken van ideeën en Uitvoeren van onderzoek en analyse, Functioneel inrichten van systemen en Testen van systemen.

Zowel technische alsook niet-technische ICT functies komen voor in dit model. Dit model biedt jou de ruimte om je in de basis te scholen in de vereiste vaardigheden, kennis en context over de ICT. Des te meer context je hebt over de ICT sector, des te duurzamer jij je carrière kan opbouwen.

2. Focus op een gedegen omscholing richting de ICT.
Neem de tijd. Voor een duurzame carrière in de ICT is kennis én kunde van belang. Vergeet de soft skills niet. Meer dan 3 maanden bezig zijn met je omscholing is meer dan normaal voor een duurzame ICT carrière met de mogelijkheid op financiële en persoonlijke groei.

3. Omscholing vereist altijd een investering.
Investering van jezelf (in tijd en/of geld), van je begeleider(s), van je opleider(s) en van je financierder (jij, je werkgever en/of een instantie). Het is niet gratis. Het moet hierdoor resultaat opleveren.

4. Het uiteindelijk doel van je omscholing moet zijn een carriere in de ICT.
Baangarantie kan eigenlijk niemand jou beloven. Het suggereert een langdurige zekerheid. Of je aan de baan begint en het ook nog langdurig kan uitvoeren is afhankelijk van te veel factoren, waarbij de werkgever de meeste invloed heeft. Als je werkgever geen functie meer heeft heb jij ook geen baan meer. Als je investeert in carrièregarantie dan zal jouw positie anders zijn.

Volg ons voor nog meer tips. 🚀 Deel dit bericht met een vriend of vriendin. 🔊

Groeten,
Marianne

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *