Iconishe Women in Tech in Nederland 

Iconic women

Ashley Kioko

Chargepoint Engineer bij Vattenfall

Ik ben geboren in Nairobi, Kenia en ben 28 jaar oud. Ik wilde altijd ingenieur worden en daarom had ik na de middelbare school zo veel enthousiasme voor de wetenschappen. Ik schreef me in voor een studie elektrotechniek en elektronica aan de Kenyatta University. Daarna begon ik mijn carrière in e-mobiliteit in Kenia, waar ik deed onderzoek en ontwikkeling van elektrische voertuigen voor de safari-industrie.
Ik ben in 2022 naar Nederland verhuisd om mijn carrière in de e-mobiliteitstechnologie-industrie voort te zetten en voorop te lopen op het gebied van nieuwe technologieën. Ik word geïnspireerd door mijn diepe verlangen om bij te dragen aan en te gedijen in een omgeving die waarde hecht aan continu leren en baanbrekende ontwikkelingen om een duurzamere toekomst op te bouwen. In mijn huidige rol als laadpuntingenieur stel ik Vattenfall in staat om duurzame laadoplossingen te bieden voor de verschillende provincies in de Nederlandse markt. Gelderlaantoezicht, Limbug Brabant.
Ik ben meedogenloos in mijn streven naar innovatieve oplossingen voor e-mobiliteitsproblemen. Mijn drie pijlers zijn onderzoek, analyse, ontwikkeling van innovatieve oplossingen en samenwerking, die onderling afhankelijk zijn van elkaar. In mijn vrije tijd geniet ik enorm van reizen en me overgeven aan de kunst van het ontdekken, tijd doorbrengen met familie en lezen.

Iconic women

Farisa Currie

Data Engineer bij een consultancybureau

Farisa Currie is 50 jaar geleden geboren in Paramaribo, Suriname en is op 19 jarige leeftijd naar Nederland vertrokken om te studeren. Haar interesse en talent lagen in de beta richting maar ze had geen idee wat ze wilde studeren.

Na een studie civiele techniek op het HBO en vervolgens op de Technische Universiteit Delft ging Farisa aan de slag als constructeur bij verschillende ingenieurs bureaus, waar ze constructie berekeningen uitvoerde voor bruggen, viaducten en andere civiele constructies. Het hoogtepunt was het uitvoeren van de constructie berekeningen voor de Busbaanbrug in Almere, waar ze erg trots op is.

Zij heeft ook jarenlang wiskunde bijles gegeven aan scholieren en studenten.

Na een moeilijke periode in haar leven besloot Farisa het roer om te gooien, door een carrière switch te maken naar de IT. Ze volgde een omscholingscursus, waarbij ze meerdere Microsoft Azure certificaten haalde. Hierna startte ze haar carrière in de IT als Data Engineer bij een consultancybureau.

In haar werk zorgt zij ervoor dat het datafundament wordt gelegd, zodat de data beschikbaar wordt voor later gebruik. Dit doet zij gebruikmakend van modelleer technieken zoals Datavault, programmeertalen zoals SQL en Python, en cloud platformen zoals Azure Synapse Analytics en Databricks.

Farisa krijgt energie van het zoeken naar creatieve oplossingen voor complexe uitdagingen. Zij is zichzelf continu aan het ontwikkelen en bijscholen en vind voldoening in de data engineering.